You are currently viewing Οι πραγματικοί Survivors του Συλλόγου “Άλμα Ζωής”.

Οι πραγματικοί Survivors του Συλλόγου “Άλμα Ζωής”.

Οι πραγματικοί Survivors του Συλλόγου “Άλμα Ζωής”.

Καρκίνος του μαστού, μία φράση που μακάρι να μην άκουγε καμία γυναίκα από το γιατρό της, όμως δυστυχώς είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Ο καθένας μας έχει στο περιβάλλον του, είτε φιλικό είτε οικογενειακό, περιπτώσεις γυναικών που νόσησαν ή νοσούν.

Γνώριζα κάποια πράγματα για το “Άλμα Ζωής”, αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ο χαρακτηρισμός Survivor (!) των εθελοντριών που συμμετέχουν και έχουν βγει νικήτριες από τον αγώνα με τον καρκίνο του μαστού. Χαρακτηριστικά περιγράφοντας την κατάσταση που βίωσαν, αναφέρουν τρία στάδια…”Η διάγνωση, η πτώση και το άλμα”!” Ειδικά μετά το “άλμα” όλες μιλούν για γιορτή και αγάπη για τη ζωή, επαναπροσδιορισμό της κατάστασης, μετρούν και τις επετείους χωρίς καρκίνο, ενώ μιλούν για την ασθένεια ως δώρο, νιώθουν ευγνωμοσύνη και συνεχίζουν να ονειρεύονται.

Πάντα θαύμαζα και ήθελα να μάθω περισσότερα για το “Άλμα Ζωής” και να που δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τι όμορφο γίνεται εκεί. Κανονίσαμε αυτή τη συνέντευξη εν μέσω πανδημίας και δυστυχώς ήταν δύσκολο να γίνει από κοντά, ωστόσο είναι μαγικό πως ακόμα και μέσα από την οθόνη, η διάθεση και η θέληση για προσφορά και στήριξη του συνανθρώπου είναι διάχυτη και αυτό είναι που δίνει χαρά, αισιοδοξία και ελπίδα.

Ακούμε παντού ότι η πρόληψη σώζει ζωές, αυτό ισχύει και για τον καρκίνο του μαστού; Είναι πράγματι τόσο σημαντική η πρόληψη και σε ποια ηλικία πρέπει να κλείσουμε το ραντεβού για την πρώτη μαστογραφία;

Είναι τόσο σημαντική η έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού, που το επαναλαμβάνουμε συνεχώς για να το μάθει και να το θυμάται κάθε γυναίκα.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού μπορούν να μας σώσουν τη ζωή. Για αυτό τον λόγο, καμία γυναίκα δεν πρέπει να παραλείπει τον προληπτικό της έλεγχο σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.

Από την ηλικία των 20 ετών και έπειτα, οι γυναίκες είναι καλό να ξεκινήσουν την αυτοεξέταση μαστού με την έννοια της γνωριμίας με το σώμα τους.

Απαραίτητος είναι ο κλινικός έλεγχος μαστού από γιατρό ειδικευμένο στον μαστό κάθε 3 χρόνια για γυναίκες από 20 ετών και άνω.

Η πρώτη μαστογραφία αναφοράς γίνεται στην ηλικία των 35 ετών και έπειτα από 40 ετών και πάνω η μαστογραφία και ο κλινικός έλεγχος μαστού σε ετήσια βάση είναι απαραίτητες εξετάσεις.

Φυσικά, οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές. Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και χρειάζεται να μιλήσει με τον γιατρό της για τον προσωπικό της προληπτικό έλεγχο ανάλογα με το προσωπικό της ιστορικό υγείας και την ένταξή της ή μη σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Στο άκουσμα του καρκίνου όλα παγώνουν μέσα μας, ο χρόνος σταματά και μόνο κακές σκέψεις επικρατούν στο μυαλό μας! Η έγκαιρη διάγνωση όμως μπορεί να ανατρέψει το παιχνίδι;

Σίγουρα το άκουσμα της διάγνωσης καρκίνου συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως όποια γυναίκα αντιμετωπίζει τα νέα της διάγνωσης μπορεί να βοηθηθεί ουσιαστικά μέσα από την τηλεφωνική γραμμή στήριξης του Συλλόγου 210 8 253 253, που στελεχώνεται από ψυχολόγο υγείας-ψυχοθεραπεύτρια. Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί εγκαίρως, έχει έως και 97% πιθανότητες πλήρους ίασης. Ευτυχώς οι γιατροί έχουν στη θεραπευτική φαρέτρα νέες, αποτελεσματικές θεραπείες, καινοτόμα φάρμακα, που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού και εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής στις ασθενείς.

Η συμβουλή σε κάθε γυναίκα δεν θα μπορούσε παρά να είναι μία: Μην παραλείπετε τον προληπτικό σας έλεγχο.

Λόγω της πανδημίας, πολλές γυναίκες καθυστερούν ή αναβάλλουν τον τακτικό έλεγχο για την υγεία τους, τι θα τις συμβουλεύατε;

Όντως, σύμφωνα με μελέτες κατά το έτος 2020, οι νέες διαγνώσεις καρκίνου έχουν μειωθεί κατά περίπου 40%, ενώ οι εξετάσεις πρόληψης και οι προ-συμπτωματικοί έλεγχοι εμφανίζουν μείωση περίπου 50% , ως συνέπεια της αδυναμίας πρόσβασης των πολιτών στις δομές υγείας που ως επί το πλείστον έχουν επιστρατευθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα δεδομένα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο εγγύς μέλλον προμηνύεται κύμα εμφάνισης παραμελημένων καρκίνων σε προχωρημένο στάδιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αναγνωρίζουμε πόσο έχει αλλάξει η πανδημία τη ζωή μας και πως η πίεση στα συστήματα υγείας παγκοσμίως είναι ανασταλτικός παράγοντας για την πραγματοποίηση των τακτικών προληπτικών ελέγχων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο καρκίνος δεν σταμάτησε να υπάρχει και πως ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να μας σώσει τη ζωή. Η συμβουλή σε κάθε γυναίκα δεν θα μπορούσε παρά να είναι μία: Μην παραλείπετε τον προληπτικό σας έλεγχο.

Η Δύναμη και η Μάχη είναι γένους θηλυκού, το Άλμα Ζωής πώς βοηθάει τις γυναίκες να αποκτήσουν τη Δύναμη και να κερδίσουν τη Μάχη;

Είναι ενδιαφέρον πόσο η ασθένεια του καρκίνου του μαστού συνδυάζεται με γλώσσα πολεμική. Είμαστε σίγουροι όμως πως σε αυτή την υπόθεση χωράνε πάντα μάχη, δύναμη, νικητές και χαμένοι; Στο Άλμα Ζωής προτιμάμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη «αγώνας» αντί για «μάχη». Γιατί μιλάμε για μία κατάσταση που έχει συνέχεια, που χρειάζεται προσπάθεια, έχει καλές και κακές στιγμές, έχει επανεξετάσεις και άγχος, έχει παρενέργειες από τις θεραπείες, έχει πόνο και ελπίδα μαζί. Θεωρούμε δικαίωμα μίας γυναίκας να μην είναι δυνατή. Για αυτό το λόγο δεν μιλάμε απλώς για δύναμη, αλλά για ενδυνάμωση. Το Άλμα Ζωής είναι εδώ για να υπενθυμίσει σε κάθε ασθενή με καρκίνο μαστού πως μπορεί να τα καταφέρει. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από οργανωμένα, σταθερά προγράμματα της ψυχοκοινωνικής υπηρεσίας.

Όλα τα μέλη του Συλλόγου είναι γυναίκες που έχουν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού και γνωρίζουν προσωπικά πώς αισθάνεται μία γυναίκα μετά το άκουσμα της διάγνωσης. Όλα τα προγράμματα του Συλλόγου σχεδιάζονται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών. Έτσι, υπάρχουν προγράμματα για την στήριξη των ασθενών τα οποία παρέχονται εντελώς δωρεάν σε οποιαδήποτε γυναίκα με καρκίνο μαστού τα έχει ανάγκη: Τηλεφωνική γραμμή στήριξης, εθελοντικό πρόγραμμα στήριξης σε νοσοκομεία από γυναίκες με την ίδια εμπειρία, ομάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ατομική συμβουλευτική, γονιδιακός έλεγχος, εκπαιδευτικά σεμινάρια, νομική συμβουλευτική είναι μερικά από αυτά. Παράλληλα, στόχος του Συλλόγου είναι και η ενημέρωση των γυναικών για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, μέσα από ενημερωτικές παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα, μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και δράσεις με δωρεάν ελέγχους μαστού.

Επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, μία γυναίκα εκτός Αθηνών, πού μπορεί να απευθυνθεί για στήριξη και έγκυρη ενημέρωση;

Ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής» είναι πανελλήνιος και παρέχει τα προγράμματά του σε οποιαδήποτε γυναίκα στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την αξιοποίηση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε και να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε γυναίκες στην περιφέρεια. Επιπλέον, υπάρχουν και τοπικοί σύλλογοι στην περιφέρεια, με ανεξάρτητες δράσεις και προγράμματα, με τους οποίους μπορούν να έρθουν σε επαφή οι ενδιαφερόμενες, το «Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης» και το «Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας».

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εθελοντικά το Άλμα Ζωής να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του;

Εθελόντριες στο «Άλμα Ζωής» γίνονται γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού που εκπαιδεύονται από την κοινωνική υπηρεσία του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς προγράμματος Reach to Recovery και στη συνέχεια επισκέπτονται ασθενείς με καρκίνο του μαστού που νοσηλεύονται αυτό το διάστημα, κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο με σκοπό να τους παρέχουν πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη.

Το εθελοντικό πρόγραμμα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» είναι ο «πυρήνας» του Συλλόγου, το πρώτο πρόγραμμα που λειτούργησε και συνεχίζει χωρίς διακοπή από τη στιγμή της ίδρυσής του.

Αν κάποια γυναίκα ενδιαφέρεται να ενταχθεί σε αυτό, μπορεί να επικοινωνήσει με την κοινωνική υπηρεσία του Συλλόγου στο 2108815444.

Σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, ανάγκες σε εθελοντική προσφορά υπάρχουν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, για τη διοργάνωση του συμβολικού αγώνα δρόμου και περιπάτου Greece Race for the Cure® . Οι εθελοντές μας είναι πολύ σημαντικοί για τη διοργάνωση, χωρίς αυτούς δεν θα ήταν εφικτή η πραγματοποίησή της.

Επιπλέον, για να συνεισφέρει κάποιος στο έργο του Συλλόγου μπορεί να κάνει τη δωρεά του. Είτε ατομικά είτε σε επίπεδο εταιρειών, ακόμα και το πιο μικρό ποσό μπορεί να κάνει τη διαφορά στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Άλμα Ζωής

Τηλεφωνήστε μας: 210 41 80 006

Τηλεφωνική γραμμή στήριξης του Συλλόγου 210 8 253 253

Η σημασία της πρόληψης για τη μαμά! (vid)